Прием на ученици 
за учебната 2020/2021 година

След завършено основно образование

Професия: Техник по транспортна техника
Специалност: Автотранспортна техника

Професия: Машинен техник
Специалност: Машини и системи с цифрово програмно управление

Време и място за работа  на комисията по приема в ПГ „Васил Левски“ - от 8.30 до 16.30 часа  в кабинет № 1. 

Ваканции

30.10.2020 г. -01.11.2021 г. вкл. - есенна

24.12.2020 г. - 03.01.2021 г. вкл. - коледна

30.01.2021 г. - 03.02.2021 г. вкл. - междусрочна

03.04.2021 г. - 11.04.2021 г. вкл. - пролетна за І-ХІ клас

08.04.2021 г. - 11.04.2021 г. вкл. - пролетна за ХІІ клас

Полезни връзки

 Правилата за безопасност на децата и учениците в компютърната мрежа   https://sacp.govemment.bg/sites/default/files/SafeNet DAZD2020.pdf

  • линк за сваляне на брошурата      https://we.tl/t-xtLMbGDLcS
  • линк към кратък наръчник за родители, разработен от Асоциация „Родители“ 

 https://drive.google.com/file/d/19FPprH5evfivAOG3q480tg

Wmod6ullcBM/view?usp:=sharing

Календар

 

Новини

 

 

ОБЯВА

Процедура за подбор на образователен медиатор

 

Новини

Автомобилните техници на ПГ „Васил Левски“ в Кърджали ще трупат опит в Испания

             Целта на проекта е учениците да усъвършенстват придобитите в училището начални професионални и езикови знания и умения приложими в реална работна среда=

            „Професионалисти без граници” е новият проект който стартира през октомври в Професионална гимназия „Васил Левски” в Кърджали. Той е разработен по програма „Еразъм+”, ключова дейност „Образователна мобилност на граждани”. За изпълнението му е сключен договор с Центъра за развитие на човешките ресурси – Номинирана Национална агенция за Република България на Европейската комисия по програма „Еразъм+” на Европейския съюз. Проектът се финансира от Европейския съюз и е на стойност 39 856 евро. Той се реализира с партньорството на TRIBEKA TRAINING LAB S.L.U – Малага, Испания.

              В проекта ще участват 16 ученици от XА, XIА и XIIА клас, обучавани по специалност „Автотранспортна техника”. С осъществяването му се предоставя възможност на учениците да проведат производствена практика на реални работни места във фирми и автомобилни сервизи в град Малага, Испания.

               Целта на проекта е учениците да усъвършенстват придобитите в училището начални професионални и езикови знания и умения приложими в реална работна среда. За времето от 18 април 2 май 2020 г.  участниците в мобилността ще се запознаят с културата, традициите и бита на страната домакин. Натрупаният опит от реализацията на проекта гарантира повишаване на практическите способности на учениците по отношение на ремонта и диагностиката на автомобила.

ОБЯВА

Процедура за подбор на образователен медиатор в училище

 

СПОРТЕН ПРАЗНИК В УЧИЛИЩЕ

         На 22 май в училище спортувахме. При добра организация, създадена от преподавателя по физическо възпитание и спорт, премина спортния празник в нашето училище.  Най-активни бяха учениците от VIII, IX и X клас. Надпреварата започна с маратон- обиколки на игрището, а веднага след него и оспорваната футболна среща. Победители в бягането са Алпай Ахмед от десети клас и Дениз Митев от девети клас.  Отборът на осмокласниците надигра по футбол отбора от  девети клас.

         Най-добрите в спортните надпревари бяха отличени и наградени с баскетболни топки. Без спорта няма здраве и бъдеще! Затова е важно да научаваме децата си още от малки да тренират.  Джим Рон: „ Погрижи се за тялото си. Това е единственото място, на което можеш  да живееш!“

 

 

По случай 24 май областният управител на Кърджали  Никола Чанев връчи грамоти и награди на 22 ученици и  39 училищни  директори и преподаватели от област Кърджали за постигнати високи резултати и достойно представяне в международни и национални конкурси, състезания и олимпиади.

Нашето момче от десети клас- Алпай Федай  Ахмед също получи награда за участието си в международния конкурс  за есе на тема „Приятелството в нашия свят“ на  VІ-ти национален младежки конкурс за есе 2018 с международно участие и заслужената специална награда на вестник „TEEN’S PAPER” . Гордеем се с успехите на нашите ученици!

 

 

 

 

 

 

ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УМЕНИЯ

 19 – 23.11.2018 г.

        Европейската седмица на професионалните умения е инициатива на Европейската комисия, която цели да направи професионалното образование и обучение по-превликателно за младите хора.

        В инициативата се включи и Професионална гимназия „В. Левски“ гр. Кърджали от 19- 23.11.2018 г.

        Добрата мотивация води до успешна реализация. За това в рамките на седмицата учениците от ХІ и ХІІ клас посетиха автосервизи на наши постоянни партньори от бизнеса - „Диаманд-2012” ЕООД, „АПАЗ-4” ЕООД, ЕТ „Торос 58 - Рамис Мюмюн”, ЕТ „Слави - Ст. Ганчев” и др. Запознаха се със специфични дейности както при ремонта на автомобилите, така и в управлението на фирмата. Всеки един контакт с реалната работна обстановка мотивира учениците за успех и изява в избраната от тях професия.

        Такава тенденция показва  и анализа от анкета проведена във всички класове, посветена на избраната от учениците професия – „ Аз и моята професия“. Колкото повече учениците научават тънкостите на професията, толкова стават по-мотивирани да придобиват нови знания и умения. От любовта към колите като деца, през усвояването на знания и умения като младежи, до плановете им да се развиват и усъвършенстват като техници по автотранспортна техника и да открият собствен, сервиз нашите ученици показват осъзнатата потребност и увереност в избраната от тях професия.

        Учениците от дванадесети клас, заедно с класния ръководител инж. Валерия Кирякова –Маринова, изработиха табло „Моето първо работно място“. С много примери и факти за започване на работа в среда, коренно различна от училището, с техните надежди, представи и възгледи за предстояща кариера.

         Професионална гимназия „Васил Левски“ гр. Кърджали работи целогодишно за популяризирането на професионалното образование и подготвя ученици по специалността „Автотранспортна техника“, които ще бъдат конкорентноспособни и ще се реализират успешно на пазара на труда!

 

 

 

 

 

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ПГ"Васил Левски": “Четящият човек живее хиляди животи преди да умре. Този, който не чете, живее само един.”

          Този цитат от автора на поредицата “Песен за огън и лед” Джордж Р. Р. Мартин описва най-добре какво са книгите за хората, които обичат да четат?!

          Бягство. Приключение. Пътешествие. Любов. Всеки читател би ги определил по различен начин, но всички те ще ви кажат, че четенето е нещо повече от хоби – то е начин на живот. И нищо не може да развълнува един читател така, както чувството да разтвориш нова книга, да потънеш сред нейните страници и ако си късметлия, да откриеш там цитат, който да те докосне по онзи, по-специален начин. Цитат, който сякаш е писан точно за теб, точно за този момент от живота ти! - /Даниела Дамянова - литературовед/

 

 

Проект „Ученически практики”

в ПГ „Васил Левски” гр. Кърджали

           През месец юли 2018 година учениците-практиканти от ПГ „Васил Левски” успешно приключиха участието си в проект "Ученически практики". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

           Участниците отработиха в реалните производствени условия на фирми от града и региона задължителните 240 часа.

           В проекта участваха 10 ученици, обучавани по специалност „Автотранспортна техника”.

          За успешното си участие в проекта  учениците получиха Сертификати за проведена практика на реално работно място.

          Оценката на постигнатите от учениците резултати след приключване на обучението на реални работни места е много добра.

          По време на обучението учениците-практиканти овладяха основни умения, свързани съссъздаване на организация на работното място, разпределяне и осъзнаване на задълженията, определяне на необходимото време и спазване последователността на изпълнение на операциите, осъществяване на ефективна комуникация и работа в екип, самоконтрол, самодисциплина и отговорост.

         Според учениците ползите от участието им в проекта са много. Засилисе интересът към изучаваната специалност. Имат самочувствие на знаещи и можещи. Новите знания и умения ще им бъдат полезнив часовете по професионална подготовка.

         Работодателите от ЕТ "Слави – Станислав Ганчев", „Апаз 4” ЕООД, „Диаманд - 2012” ЕООД и ЕТ „Торос-58 – Рамис Мюмюн” са доволни, че опознаха бъдещите си кадри. 

 

 

 

Практика в реална работна среда в „Пневматика“ на ученици от ПГ,,Васил Левски“

     От месец ноември на учебната 2017/2018 година учениците от 12 клас, професия „Машинен техник“ на ПГ,,Васил Левски“ в Кърджали провеждат учебната и производствената си практика  в една от най-проспериращите фирми на областта,,Пневматика – Серта“ АД, специализирана в производство на хидравлични цилиндри. Професионалната гимназия е първото в региона училище, подписало договор и въвело подобна практика – първа стъпка по пътя на т. нар. дуално обучение. В практическото обучение участваха ученици от специалността „Машини и системи с цифрово-програмно управление“. Под наставничеството на опитни работници учениците на практика прилагаха наученото в училище.

     На 10 май се проведе заключителна среща между  младежите, ръководството на ПГ “Васил Левски“  и представители  на фирмата – г-н К. Паскалев – административен и финансов директор и г-жа Д. Йорданова. Бяха  отчетени положителните страни на обучението в реална работна среда и възможността за  обогатяване  на знанията и уменията под менторството на доказани специалисти. Учениците работиха на едни от най-модерните машини в областта на машиностроенето. Част от младежите заявиха желанието си след завършване да започнат работа във фирмата.

     На учениците бяха връчени оценъчни карти за трудовото им представяне. Всички получиха стипендии и подаръци за добрата си работа във фирмата като бяха отличени най-добрите трима ученици.

     Ръководството на ПГ „Васил Левски“ благодари на „Пневматика – Серта“ АД за успешното сътрудничество, което ще продължи и занапред, съгласно сключения договор с фирмата. Работещата формула в подкрепа на регионалната икономика е по-тясната връзка между бизнеса и професионалните училища.

    За следващата учебна година ПГ “Васил Левски“ приема ученици след завършен седми клас по специалността „Машини и системи с цифрово-програмно управление“. Само по-добрата професионална подготовка ще им даде възможност да се реализират пълноценно на пазара на труда или да продължат образованието си във висши учебни заведения.

 

ВИПУСК 2018 година

 

        С много емоции и бурни възгласи  ПГ "Васил Левски"  изпраща своите абитуриенти. Спазвайки традицията зрелостниците от училището предадоха училищния флаг и националния трикольор на наследниците си и се зарече завинаги с любимото си училище.

        Скъпи абитуренти,

началото на май е граничен момент, който след четири години е белязан не само от общо ежедневие, но преди всичко от общи проблеми и радости, идва момента на раздялата. В такъв момент човек прави равносметка и набелязва бъдещите си приоритети.

         Успехът е нужен, защото ви прави уверени и уравновесени. Нека той да ви съпровожда във всичко, с което се заемете! Бъдете здрави и силни!

         Не губете воля за успех и помнете, че тук и сега е началото на Пътя!

         На добър час!

 

"Розите на България"

Професионална гимназия "Васил Левски" участва в инициатива, посветена на 11 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий - "Розите на България".

 

 

 

 

Проект "Твоя час", с грижа за бъдещето на учениците

        На 14.02.2018 година ученици от Професионална гимназия „Васил Левски“ гр. Кърджали представиха придобитите умения пред гости и съученици. Представителната изява бе  по проект BG05M2OP001-2.004-0004 ”Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)- фаза I“, която се финансира от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

       Групата по интереси „Проектиране със Solid Works 3D” с ръководител инж. Петя Тенчева се състои от  14 ученици от ХІ клас. Групата е подбрана от ученици с идеи и технически поглед към професията. Заниманията се провеждат с интерес и желание.

       Овладяли основните познания по професията участниците обогатяват знанията и уменията си чрез използване на новите технологии в конструирането на детайли, възли и машини. Всички участници са от специалност Автотранспортна техника. Те ясно осъзнават че без използването на софтуерни продукти като Solid Works, вече е невъзможно да конструираш и създадеш един нов съвременен автомобил.

      Започвайки от конструирането на прости детайли, минаваики през сглобяване , изпитване и симулации, създаването на изделие е сложен творчески процес. Осъзнавайки това участниците с интерес и постоянство надграждат със всеки час знанията за създаване на различни по форма и сложност детайли.

      В часовете по проект „Твоя час“, учениците успяват да удовлетворят своето желание за творчество и иновации.

      Хубаво е, когато се грижим и  насърчаваме творческите заложби и интереси на учениците!

 

 

Забавни упражнения с швейцарски топки показаха запалени по спорта в ПГ „Васил Левски“

        На 6 март в представителна изява на учениците от Професионална гимназия „Васил Левски“ в Кърджали, участници в групата по интереси „Спорт, красота, здраве“. представиха  упражнения с швейцарски топки пред директора на училището, учители, гости и съученици. Проявата бе  по проект Твоят час.

        Групата с ръководител Венцислав Николов е привлякла  15 ученици от VIII, IХ и X клас с интерес към здравето и спорта. Заниманията се провеждат с желание и ентусиазъм.

        В своята първа участниците демонстрираха коригиращи упражнения, предназначени за профилактика на изкривяванията. Тази гимнастика коригира неправилната стойка. Необходими са повече занимания, тъй като гръбначните заболявания са голям проблем за подрастващото поколение. Борбата с тях трябва да започне от най-ранна възраст с физически упражнения, лечебна гимнастика и плуване.

       Благодарение на часовете по проект „Твоя час“ учениците в групата по интереси успяват да развият спортен дух и водят здравословен начин на живот.

 

 

 

НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

         Националната седмица на четенето беше отбелязана с много и разнообразни дейности в ПГ“Васил Левски“-град Кърджали.Тя започна на  7 декември и продължи до 12 декември 2017 година. В изпълнение на Националния план Министерството на образованието и науката е организатор на Национална седмица на четенето.
        Голяма част от планираните мерки в стратегията имат за цел преодоляването на причините за ниска грамотност с особено внимание към застрашените групи – бедните, при които ниските доходи ограничават възможностите и намаляват мотивацията; билингвите, при които езикът е съществена пречка за придобиване на образование; ромите, при които бедността и езикът увеличават преградите в придобиването на образование. В стратегията се акцентира върху създаването на среда за насърчаване на грамотността, в която специално място се отделя на съвременните информационни средства и на ролята на учителите в нея.

В училище бяха проведени дейности през седмицата на четенето, а именно:

11  ДЕКЕМВРИ 2017 :

      1. Откриване на седмицата – създаване на клуб „ Приятели на книгата“;

      2.Обновяване на постер-табло: „ 10 причини, защо трябва да четем книги “;

12 ДЕКЕМВРИ 2017 :

      1.Изработване на  подвързия за книга и книгоразделители ;

13 ДЕКЕМВРИ 2017:

      1. Маратон на четенето;

      2. Състезание: „Най – добър четец“;  „Минута е много“;

14 ДЕКЕМВРИ 2017 :

      1.Съвместно четене на откъси от любими книги с родителите ни;

15 ДЕКЕМВРИ 2017:

      1.Обогатяване на класните библиотеки – „Кът на книгата“. Кой с какво допринесе за увеличаване на класното библиотечно богатство!

      2.Закриване на Националната седмица на четенето. Връчване на наградите и грамотите.

     Всички дейности бяха реализирани по график. Инициативите за споделяне на удоволствието от четенето и даряване на книги за училищните кътове в класните стаи, със състезания по четене предизвика истински и незабравими вълнения сред гимназистите, защото само книгата може да те дари с най-вълнуващите емоции.

     През първият ден от седмицата ние създадохме клуб „Приятели на книгата“ с осмокласниците в ПГ„ВасилЛевски“.Четохме откъси от произведения на български писатели и поети.

    „Съживихме“ старите книги с подвързии. Изработихме красиви книгоразделители, които дарихме на кабинета по български език и литература.

     Съвместно с родителите на учениците от девети клас, четохме откъси от любими книги. Срещата беше интересна и емоционално вълнуваща за всички.

     Най-запомнящото се събитие бяха състезанията:„Минута е много“ и „Най-добърчетец“. Битката беше оспорвана между осми, девети, десети и единадесети клас. Текстовете подбрани от учителите по българскиезик и литература за „Минута е много“ беше от сборника «Черни рози“ - Елин Пелин, а за „Най-добърчетец“ - откъса „Ниагара“ от „До Чикаго и назад “- Алеко Константинов. На първо място остана Алпай Ахмед от девети клас. На второ - Мехмед Сабри от осми клас. На трето се класира Еркан Риза от единадесети клас. За изразително четене с поощрителна награда –Алекс Йорданов от девети клас. Отличените получиха грамоти и награди от директора на училището.

 

Нека заедно „Да подарим надежда за Коледа”!!!

          За поредна година 100% от общата сума от продажби на наши Коледни и Новогодишни картички в навечерието на Рождество Христово по инициатива на областния управител на Кърджали ще бъдат заблаготворителност на деца и младежи с увреждания. Нека върнем надеждата в сърцата, пламъка в очите и усмивките на лицата им!

          Прекрасните картички на учениците от ПГ „Васил Левски“-Кърджали, изработени с безкрайното търпение и мълчаливото усърдие на момчетата под ръководството на добрите им учители с безкраен опит и огромна отдаденост, както на професията,така и на доброто, което носи посланието им, е специален подарък за хората, които обичаме. Да дарим любов в ръчно изработените картички в навечерието на новата 2018 година е най-специалното послание, което можем да споделим за здраве и късмет на всички! Ако доброто е споделено-всички ще сме благословени!

 

ПРОЕКТ "ТВОЯТ ЧАС"

          От 16.10.2017 г. в ПГ „Васил Левски” стартира втора фаза на проект „Твоят час“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, 2014-2020 г. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. В училището са сформирани 4 групи за преодоляване на обучителни затруднения:

1.Подготовка за матура по български език и литература;

2.Клуб“Питагор“;

3.Група за преодоляване на обучителни затруднения па английски език;

4.Преодоляване на обучителни затруднения по география и икономика.

и 3 групи по интереси, както следва:

1.Проектиране със Solid Works 3D;

2.Млад фотограф;

3.Красота,спорт,здраве.

         Основната цел на проекта е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности.

        Специфичните цели на проекта са:

  1. Развитие на уменията за учене, компетентностите, творческите и спортните способности на учениците;
  2. Преодоляване на образователните дефицити на учениците, които срещат затруднения в подготовката си и повишаване на мотивацията им за учене;
  3. Повишаване на образователните постижения на учениците в определени научни области;
  4. Превръщане на училището в по-привлекателно място за учениците, с което да се намали преждевременното им напускане на образователната система, и изграждане на по-висока увереност в собствените им сили, с което да се насърчи бъдещата им реализация;
  5. Създаване на ефективни механизми за участие на общността и родителите в дейностите на училищата;
  6. Прилагане в извънкласните дейности на електронни/мултимедийни/продукти за постигане на достъпно знание, устойчивост на интересите на учениците и мотивираща, позитивна среда.

          Групите по проект „Твоят час“, създадени в ПГ „Васил Левски“-гр.Кърджали и през учебната 2017-2018 година доказват,че да учиш успешно е лесно, стига да откриеш пътя и с желание да го извървиш. Те са съобразени с интересите на учениците, като основните цели са да се осмисли тяхното свободно време, да открият нови таланти, да развият допълнителни знания, умения и компетентности.

          Чрез този проект се залага провокиране на нестандартно мислене, самостоятелност и формиране на умения. 

          „Твоят час“  -  е проектът на възможностите.От една страна, е възможност за учениците- да намерят себе си чрез извънкласни занимания,  да получат необходимата образователна подкрепа там, където е необходимо, от друга страна – възможност за родителите, които могат да бъдат спокойни, че децата им са обхванати в училищни форми  по специфични интереси. Възможност е и за училището. То се превръща в средище  за развиване на потенциала на децата и в крайна сметка за самите учители, които имат възможност да допълнят и усъвършенстват това, което правят с учениците в задължителните часове. 

          В проекта участват 80 ученици,  в ПГ „Васил Левски“. Чрез проект „Твоят час“ училището става желана територия за учениците, тъй като всички от участниците в него намират себе си.

                                Някои интересни снимки,които сме подбрали от работата в групите!

                                     Европейски ден на спорта в училище

           В ПГ “Васил Левски“ на 29.09.2017 година се проведе Европейски ден на спорта с учениците от осми и девети класове. Този ден  е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да се включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации. Европейски ден на спорта в училище дава възможност на училищата: Да се свържат с други европейски страни, да популяризират физическото възпитание и спорт в училищата и да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора.

           Под ръководството на Венцислав Николов - учител по физическо възпитание и спорт, учениците масово се надпреварваха в крос на дълги разстояния. Младежите, с истински спортен дух  и воля за победа, се  бориха докрай за първото място. Победител стана Алекс Бисеров Йорданов от девети клас. Всички участници получиха награди: тениски и ключодържатели.

                                                             Баскетболен турнир

           Ученици от ПГ “Васил Левски“ – юноши в старша възраст, с ръководител  Венцислав Николов взеха участие в зала „Арпезос“ в турнир по баскетбол.Турнирът беше оспорван  и на принципа на елиминирането. Загубихме от  кадетите на СУ "Отец Паисий”, но демонстрирахме хъс за победа и  добра спортна подготовка.Победител стана ЕГ “Христо Ботев“– Кърджали.

            Ръководството на училището поздравява участниците в турнира за достойното представяне и им пожелава нови върхове - на и извън игрището!

 

Благовещение и Ден на търпението

 

                   

 

                     В чест на 25 март – Благовещение и Ден на търпението  всеки клас в часа на класа на лист с рисунка или с мисъл продължи фразата  „Търпението е ……….“. На 24.03.2017 учениците и учителите носеха специално изработен знак – пчелата на търпението. Така както пчелата търпеливо събира прашец, за да направи медец, така трябва да бъдем търпеливи и последователни при постигането на нашите мечти.

                        Всеки учител обясни, че търпението и умението да уважаваш мнението на другия е изкуство. „Човек, който е господар на търпението е господар на всичко останало“ е казал Джордж Савил. На учебните дъски във всяка класна стая беше написано: 25 март – Ден на търпението. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Национално ученическо четене на Чудомирови разкази

           

               В чест на Чудомировите празници в нашето училище се проведоха литературни четения на      разказите на Чудомир. Учениците се запознаха с живота и творчеството на Димитър Христов  Чорбаджийски –Чудомир и научиха, че той е велик български писател-хуморист, краевед и  художник. Те останаха впечатлени от съвременното звучене на неговите разкази и мисли: „Какъв  духовен подем! Писателите станаха повече от читателите, ловците — повече от зайците и рибарите  — повече от рибите.“

            В четенето се отличиха Еркан Ерджан Риза и Октай Орхан Мехмед от ХА клас.

 

 

 

 

 

СВЕТОВЕН ДЕН

ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ

НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

20 НОЕМВРИ 2016 г.

 

       Уважаеми ученици,

       На 20 ноември - Световния ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия, за поредна година почитаме паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на нашата страна, изказваме съболезнования на близките им и подкрепяме тези, които продължават да страдат.

       Всеки месец по пътищата на нашата страна над 700 са пострадалите от пътнотранспортни произшествия, 55 от тях загиват. Мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки. Пътнотранспортните произшествия с тежки последици не са природно бедствие, на което не можем да се противопоставим, и не са цената, която трябва да плащаме за нашата ежедневна мобилност. Те са бедствие в резултат на човешки грешки, които могат да бъдат предвиждани и преодолявани.

      В много страни по света през последните години е постигнато рязко намаление на броя на жертвите от пътнотранспортни произшествия чрез предприемане на ефективни мерки за противодействие. Добрите практики в една държава, в един регион, в едно населено място следва бързо да бъдат адаптирани и прилагани.

      Нека този ден е ден на размисъл и равносметка. Да призовем водачите на превозни средства да използват предпазните колани и каски, да избират разумната скорост за движение, да избягват разговорите мобилни телефони по време на шофиране, да не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества. Да си напомняме непрекъснато, че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане. Да призовем пешеходците към разум и отговорност като участници в движението. Толерантността и споделената отговорност са залог за намаляване на грешките и безсмислените нещастия по пътищата.

      На този ден да изкажем своята благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите - към всички, които се борят и спасяват живота на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.

Учениците от ПГ "Васил Левски" погледнаха света през алкоочила

             Употребата на алкохол сама ПО себе си, дори без да е прерастнала в зависимост, създава достатъчно много и тежки проблеми. Затова учениците от ПГ "Васил Левски", като бъдещи шофьори, бяха запознати с вредата от действието на алкохола при управление на моторно превозно средство. С голям интерес те изгледаха филма "Пътнотранспортни произшествия и алкохол", представен от старши експерт Ренета Велкова от Регионалната здравна инспекция в град Кърджали. Главният герой от филма е пострадал при автотранспортно произшествие, виновникът за което е другият участник, употребил алкохол.

            След прожекцията се проведе дискусия с учениците по тематиката, които дадоха примери за автопроизшествия в нашия град, причинени след употреба на алкохол.

         Учениците пробваха алкоочила, които показват как се чувства човек когато шофира след употребата на алкохол. Алкоочилата използват специална технология за виждане, която позволява на участника да опита реалистична симулация на нарушено виждане. Поради загубата на координация и равновесие, породена от очилата, този, който ги носи има поведение, присъщо на хора под влияние на алкохол и наркотици.

        Така учениците успяха да добият представа как изглежда света след употреба на алкохол.

Спортът е живот

         30 септември е обявен за Европейски ден на спорта. В негова чест, в Професионална гимназия "Васил Левски" гр. Кърджали, се проведе лекоатлетически крос.

        Участниците се включиха в състезанието с много желание и страст . Надпреварата беше вълнуваща. Победител в тази изява на жизненост стана Октай Орхан Мехмед , ученик от X а клас. За достойното си представяне той получи награда - баскетболна топка и грамота за най-добър атлет в училището.

 

 

Полезни правила за разделно събиране

Правила за разделно събиране на хартиени и картонени отпадъци

Безопасност на движението по пътищата

ДЕКЛАРАЦИЯ

Седмица, посветена на Апостола 

    Самата седмица бе открита с баскетболна среща между ученици от . X и XI клас. Победител е отборът на Х-ти клас. Още една спортна проява съпътстваше празника на нашето училище - английски учен участие на английски ици в състезание, ЗД "Лъвски скок".

   Събитията, посветени на патронния празник, продължиха със състезание под надслов "Нужен си ни и днес, Апостоле!". Участниците решаваха кръстословица на тема "Левски", откриваха мисли на Левски и редиха пъзел на картина с лика на Левски. Състезанието беше напрегнато и всички участници показаха бързина, знания и умения.

    По традиция на 19 февруари деветокласниците положиха клетва Да бъдат Истински последователи на английски заветите на английски апостола. Това бе най-вълнуващият момент за тях, тъй като те ПО този начин се почувстваха приобщени към голямото семейство от възпитаници на Професионалната гимназия, носеща името на великия българин.

 

 

 

 Високи резултати

         На 12.03.2016 г. в ПТГ "Васил Левски" - г. Р Горна Оряховица, Министерството на образованието и науката, съвместно с ТУ - гр. Габрово и фондация "Милен Григоров" проведе регионален конкурс "Най-добър техник в машиностроенето".

        Участник в това състезание от ПГ "Васил Левски" гр. Кърджали беше ученикът Екрем Ерджан Риза, който достойно представи училището.

       Той беше награден за високи резултати в усвояване на дисциплините. По тематиката на конкурса с диплом за участие в националното състезание, а също така и възможност да използва получената оценка която е валидна като издържан кандидатстудентски изпит - редовна форма на обучение, професионално направление "Машинно инженерство", ПО следните специалности:

- Компютърни технологии в машиностроенето

- Мехатроника

- Отоплителна, вентилационна, климатична и газова техника

- Хидравлична и пневматична и тиоплинна техника

         Ученикът Екрем Ерджан Риза е приет в една от четирите специалности по избор. Той може да бъде един от бъдещите студенти на Техническия университет в Габрово, е предпоставка, професионална реализация за гарантирана в най -големия и най-динамично развиващия се отрасъл в Република България - "Машиностроене".

        Екрем Риза получи заслужен шанс за своето бъдеще с високите си резултати, а Директорът на училището и педагогическият колектив получиха поздравления за професионализма, с който е обучаван в специално писмо и диплом.

        Състезанията ПО професии продължиха на 18 и 19 март. Отбор от четирима дванадесетокласници от специалност "Автотранспортна техника" -гр участваха в регионалния кръг на националното състезание "Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС", което се проведе в ПГТ "Гоце Делчев". Пловдив. Състезателите Таир Назиф, Екрем Мехмедали, Екрем Риза и Мюмюн Расим показаха борбен дух и бяха достойни противници на останалите 36 участници от още 9 професионални училища от Пловдив, Хасково, Крумовград, Смолян, Виноградец и Карлово. Учениците показаха придобитите в процеса на обучението си професионално-личностни качества като комуникативност, дисиплинираност, етичност и работа в екип. Наградени са със сертификат за участие.

        Чрез превърналите се в традиция участия в национални състезания, ПГ "Васил Левски" гр. Кърджали предоставя на учениците възможност за творческа изява на натрупаните знания и изградените умения и компетентности ПО усвояваните професии.

Таланти в училище

                

          Професионална гимназия Васил Левски гр. Кърджали дава живот не само на професионалните умения на своите ученици. Тук те намират размах на крилете си във всяко отношение. Така е и за единадесетокласника Александър Владимирович Килдишев. Конкурсите са неговата страст. Особено конкурсите за рисунки. Скритият талант на ученика се проявява всеки път, когато темата докосне сърцето му. и всеки път трудът му се оценява достойно. На конкурса "Бъдещето през моите очи", организиран от Глобалнет и ОДК - Кърджали, Александър се класира на трето място. По късно се класира на второ място и във вътрешноучилищния конкурс за Левски. Забелязано и наградено беше и участието му в областния ученически конкурс, посветен на 140 години от гибелта на Христо Ботев на тема: "Слово, подвиг, безсмъртие".

         Саша е неуморен - заложено е участие и в други конкурси за поезия и рисунки. Със затаен дъх очакваме резултатите от участието му в международния конкурс "Заедно в ХХI век", в който участва със стихове и рисунка. Резултати очакваме и от "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството".

         Включвайки се в тези изяви, той удовлетворява вътрешната си необходимост да твори, което е важно за всяко дете.

Учениците от ПГ "Васил Левски" отбелязаха Деня на Земята

          На 22 април 2016 година в ПГ "Васил Левски" бе отбелязан Денят на Земята. Той премина под мотото: ". Да съхраним живота на планетата" Денят на Земята накара учениците ни да се замислят за това , колко е важно да пазим нашата планета и природата около нас.

Ариф Ариф от IX а клас с награда от конкурс за рисунка

Описание на изображението

          След успеха на младия фотограф Екрем Хидает, участвал със своя снимка в конкурса на УНИЦЕФ "Детските права имат лице и история" По случай 25 години от приемане Конвенцията за правата на детето, още един млад талант от ПГ "Васил Левски" се изяви в областта на изкуството. "Родопски багри, посветен на големия кърджалийски художник Джемал Емурлов -. Джими Деветокласникът Ариф Ариф участва в първия регионален конкурс . Конкурсът ИМА за Цел Да популяризира и подпомага детското творчество Картината на английски английски английски английски английски английски младия художник От ПГ" Васил Левски "под название" Буря "участва с още 150 рисунки на ученици от 18 училища и школи от Кърджалийски регион в конкурса, който се провежда тази година за първи път. Участниците се състезаваха в три възрастови групи, като нашето момче в своята група 14-16 - годишни спечели трета награда. Пожелаваме му още успехи и се гордеем, че младежите в нашето училище не са само добри в техниката , но проявяват своите творчески заложби и в други направления .

 

Описание на изображението

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Национална програма "Модернизация на материалната база в училище", модул "Подобряване на училищната среда"

            Съгласно Национална програма "Модернизация на материалната база в училище", модул "Подобряване на училищната среда" в ПГ "Васил Левски" са извършени следните дейности: • Извършен е ремонт на отоплителната инсталация на учебната сграда ; • Монтирани са климатици в две учебни работилници и във физкултурния салон; • Доставено е учебно оборудване и обзавеждане, което позволява да се обнови един компютърен кабинет, както и оборудване и обзавеждане за всички учебни кабинети • Извършена е подмяна на подовата настилка в няколко учебни кабинета и е подменена дограмата на две учебни работилници • Изцяло е оборудван нов кабинет, който ще служи за провеждане на открити уроци, извънкласни дейности, състезания, викторини и дискусии.

 

Заключителни представителни изяви ПО ПРОЕКТ УСПЕХ

                През месеците февруари и март се проведоха заключителните изяви на шестте клуба По проект Успех , който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. По този проект се работи успещно четвърта поредна година в ПГ "Васил Левски". в него се включиха почти две трети от учениците в училище . Представителните занятия преминаха под формата на изложби, презентации, конкурси и състезания. Така те активираха участниците и ги стимулираха да покажат максимум знания и умения . През февруари участниците в извънкласните дейности посетиха Златоград, разгледаха класното училище и се запознаха с историята на образованието в Родопите , видяха занаятчийските дюкяни и почерпиха интересни идеи за подаръци . Младите фотографи направиха чудесни снимки в стария град. Подобни екскурзии са традиция за възпитаниците на нашето училище . Те сплотяват момчетата и са дългоочаквани за всички, които проявяват усърдие в учебния процес и в извънкласните дейности . През април отчитаме края на дейностите По проект УСПЕХ , като смятаме целите, които сме си поставили, за изпълнени. Учениците прекараха част от свободното си време в приятелска среда , развиха допълнителни знания и умения и станаха По-сигурни в комуникативните си умения. Повиши се мотивацията им за участие в образователно-възпитателния процес.

Състезание "Най-добър техник в машиностроенето"

Описание на изображението

      На 5 февруари 2015 г. в Професионална гимназия "Васил Левски" - Кърджали се проведе училищен кръг на Национално състезание "Най-добър техник в машиностроенето".

      В него премериха сили 10 ученици от специалности "Машини и системи с ЦПУ" и "Автотранспортна техника".

      Учениците работиха в продължение на 3 астрономически часа.

       За това време решиха тест, съдържащ 20 въпроса от предмети, изучавани в задължителната професионална подготовка.

       Показва техническото въображение и мисъл при решаването на приложно-практическата задача, съдържаща завършване на сборен чертеж и изработване на скица на посочен детайл.

       Учениците Мюмюн Юджел Расим Абонамент Беркан Русков Асенов, класирани на първо място, ще представят училището на националния кръг на състезанието, което ще се проведе през месец март в Професионална Техническа Гимназия "Васил Левски". Горна Оряховица.

       Съгласно решението на Академичния съвет на Техническия университет - Габрово, учениците, покрили определен брой точки в националния кръг на състезанието, получават оценка, която се признава за приемен изпит в ТУ - Габрово.